poniedziałek, 30 grudnia 2013

ZAPIEKANKI FRANCUSKIE Z KAPUŚCIANYM FARSZEM

SKŁADNIKI:
- ciasto francuskie 275g,
- 300g kapusty z grzybami (przepis niżej),
- 8 ciemnych oliwek,
- 6 zielonych oliwek,
- 1 łyżka posiekanego/startego imbiru,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sos chrzanowy/czosnkowy/śmietankowy.

WYKONANIE
Ciasto wyciągam z zamrażalnika odpowiednio wcześniej w celu odmrożenia.
W tym czasie przygotowuję farsz.
Do kapusty z grzybami dodaję połówki oliwek ciemnych i jasnych, posiekany/starty kawałeczek imbiru.
Całość łączę ze sobą.
Ciasto zaznaczam w sześciu miejscach po czym kroję na długie paski.
Każdy pas smaruję oliwą, nakładam na środek farsz.
Układam na blasze wyłożonej pergaminem lub matą.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200° C na ok. 15 minut.
Wykładam na kratkę.
Podaję z sosem śmietankowym, dekoruję oliwkami.

POSTNA KAPUSTA Z GRZYBAMI (PRAWDZIWKAMI)

- 250g kiszonej kapusty,
- 30g suszonych grzybów - u mnie prawdziwki,
- 50g cebuli (1 mała),
- 1 płaska łyżeczka masła,
- 2 ziela angielskie,
- 3 ziarenka czarnego pieprzu,
- 1 mały liść laurowy,
- opcjonalnie sól i pieprz do smaku ( u mnie 1/4 łyżeczki pieprzu).
Suszone grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc po czym w tej wodzie, w której się moczyły gotuję.
Miękkie grzyby wyciągam i kroję w paseczki, a do wody wrzucam opłukaną i pokrojoną na mniejsze nitki kapustę i gotuję z liściem, zielem, pieprzem (wody tyle, żeby kapusta była zanurzona, jeżeli jest zbyt mało - dolewam).
Gotuję do odparowania wody i pożądanej miękkości kapusty.
Wyciągam przyprawy.
Grzyby łączę z kapustą, zeszkloną na maśle cebulką i doprawiam pieprzem, ewentualnie solą.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz