niedziela, 22 grudnia 2013

WIGILIJNE ZIEMNIAKI - TALARKI Z SUSZONYM KOPERKIEM I LUBCZYKIEM

SKŁADNIKI:
- 1kg średnich wielkościowo ziemniaków,
- 1 duży liść laurowy,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka suszonego koperku,
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
- sól/pieprz do smaku.

WYKONANIE
Obrane, umyte ziemniaki kroję w talarki.
Przekładam do garnka, wrzucam ziele i liść laurowy.
Gotuję do pożądanej miękkości ziemniaków (talarki szybciej są ugotowane niż w całości dlatego uważać, żeby nie rozgotować).
Następnie zlewam wodę, przekładam do miski, doprawiam do smaku solą i pieprzem, posypuję suszonym koperkiem i lubczykiem.
U nas sprawdzają się do śledzi podanych na kilka sposobów;))

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz