środa, 18 grudnia 2013

ZAKWAS NA CZERWONY BARSZCZ

OSTATNI DZWONEK NA PRZYGOTOWANIE ZAKWASU - NIEZBĘDNY DO BARSZCZU CZERWONEGO.
PREZENTUJĘ DZISIAJ MÓJ PRZETESTOWANY OD LAT PRZEPIS;)

SKŁADNIKI:
- 1 i 1/2kg czerwonych buraków,
-  kromka ciemnego chleba na zakwasie,
- 5 dużych ząbków czosnku,
- 1 średnia cebula,
- 1 i 1/2 łyżki soli kamiennej,
- 1 listek laurowy,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- 6 ziarenek czarnego pieprzu,
- wody tyle żeby przykryła całość.

WYKONANIE
Buraki obieram, myję i kroję w plastry.
Układam w słoiku/kamionkowym garnku.
Wrzucam obrane, przecięte ząbki czosnku, liść, ziele, pieprz, oraz obraną i pokrojoną w talarki cebulę.
Na wierzch zanurzam kromkę ciemnego chleba.
Zawartość słoika zalewam przegotowaną, ostudzoną wodą (ewentualnie wodą mineralną).
Przykrywam, odstawiam na 4 dni w temp. pokojowej.
Po tym czasie wykorzystuję do użytku bieżącego lub przelewam do butelek.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz