wtorek, 24 grudnia 2013

ZUPA RYBNA (Z KARPIA) Z ŁAZANKAMI

SKŁADNIKI:
- 1 karp (1,2kg),
- 1/2kg włoszczyzny (marchew/pietruszka/seler/por),
- 2 cebule,
- 6 kulek ziela angielskiego,
- 1 duży liść laurowy,
- pieprz/sól/cukier do smaku,
- 2 - 3 łyżki mąki,
- kubeczek śmietany 18%,
- łazanki.

WYKONANIE
Umytego karpia kroję na dzwonka.
Warzywa oczyszczone, umyte kroję na mniejsze części (tak jak do rosołu).
To samo cebulę, obieram, przekrawam na pół.
Wszystkie warzywa umieszczam w odpowiednio dużym garnku wraz z zielem i liściem.
Zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia po czym gotuję ok. 25 minut.
Dodaję karpia i gotuję przez kolejne 25 minut.
Gotowy wywar przecedzam, ponownie doprowadzam do zagotowania.
Śmietanę rozprowadzam z mąką i małą ilością wywaru w celu zahartowania.
Zawartość przelewam do garnka, podgrzewam.
Doprawiam do smaku - solą/pieprzem/cukrem,
Podaję z łazankami.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz