środa, 12 czerwca 2013

CHLEB Z CZEREŚNIAMI I CHILI

(Proporcje na formę o średnicy 22cm)

SKŁADNIKI:
- 200g czereśni (waga obejmuje czereśnie pozbawione wcześniej pestek) + 1/3 łyżeczki chili w proszku (wersja łagodna), 1/2 - 3/4 łyżeczki chili w proszku (wersja dla odważniejszych),
- 600 - 700g mąki pszennej typ 650 (ilość jest uwarunkowana konsystencją ciasta - ciasto ma odchodzić od dłoni),
- 3 łyżki otrąb pszennych,
- 20g świeżych drożdży,
- 120ml letniego mleka 2 %,
- 120ml letniej wody,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
DODATKOWO DO FORMY
- 1 łyżka otrąb pszennych,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka (płaska) smalcu.

WYKONANIE
Na początku pracy pozbawiam opłukanych czereśni pestek, wsypuję chili, mieszam i odstawiam czereśnie z tym pikantnym dodatkiem na 15 minut. W tym czasie do miski wsypuję mąkę, zioła, sól, cukier, otręby, drożdże - mieszam ze sobą składniki suche. Dodaję czereśnie z chili (odciśnięte z nadmiaru soku, jeżeli chcemy sok wykorzystać dodajemy zdecydowanie mniej wody). Następnie wlewam mleko i stopniowo wodę - obserwuję konsystencję ciasta. Jeżeli uznaję, że ciasto jest odpowiednie nie dolewam już więcej wody, jeżeli mocno zbite kontynuuję dolewanie do uzyskania zadowalającego efektu. Wyrabiam przez 5 - 7 minut. Ciasto nie powinno kleić się do dłoni. Następnie przygotowuję formę do pieczenia, w moim przypadku jest to okrągłe naczynie żaroodporne. Smaruję smalcem (chleb po upieczeniu niemal wyskoczy z naczynia) i dno posypuję otrębami i ziołami. Przekładam ciasto do naczynia, przykrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Nagrzewam piekarnik do 200° C, przed wstawianiem naczynia, piekarnik solidnie spryskuję wodą. Po włożeniu "przyszłego" chleba zmniejszam grzanie do 180° C. Czas pieczenia u mnie wyniósł ok. 45 minut. Po upieczeniu chleb wykładam na kratkę do wystygnięcia i odparowania. Pieczywo podaję z domowym masełkiem np.czosnkowym, wiśniowym, ulubioną (domową) wędliną, ostrym serem typu: cheddar itd.

SMACZNEGO!



1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...