- 300g mąki pszennej,
- 3 duże jajka,
- 1/2 łyżeczki soli (morskiej).
WYKONANIE
Z podanych składników zagniatamy ręcznie ciasto lub wspomagamy się robotem wielofunkcyjnym (jeżeli zależy nam na czasie). Formuję w tzw. cygaro i dzielę na 2 części. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowuję jedną część ciasta bardzo cieniutko, kroję w paski, następnie cienkie niteczki i to samo czynię z drugą częścią ciasta (warto mieć ostry nóż i wyostrzoną czujność - palce;)). Jeżeli zależy mi na dłuższych nitkach to rozwałkowany płat ciasta zwijam w rulon i przystępuję do krojenia. Tak przygotowany makaron wykorzystuję do bieżącego użytku i gotuję w osolonej wodzie lub podsypuję mąką i rozkładam na papierze do wysuszenia. U mnie makaron jajeczny najdłużej przeleżał 7 dni. Makaron jajeczny wykorzystuję do wszelkiego rodzaju zup: rosół z kury/rosół królewski/zupa pomidorowa/zupy warzywne/zupy owocowe, jako dodatek do mięsa, warzyw itd. Dla wzbogacenia smaku można dodać ulubionych ziół, można makaron także zabarwić np. kurkumą. Możliwości jest mnóstwo;)
MÓJ KOMENTARZ
Przepis jest znany w całej mojej rodzinie od wielu lat, co więcej nie wspomagamy się zakupem makaronu nawet podczas dużych imprez typu: chrzciny, wesela, jubileusze tylko przygotowujemy makaron własnymi rękoma (np.2 dni wcześniej przed planowaną uroczystością/imprezą). I..... na takie uroczystości gdzie jest domowe jedzenie wszyscy chętnie z zaproszenia korzystają!;)
SMACZNEGO!
najlepszy domowy:)
OdpowiedzUsuńNa początek kwestia wprawy, a potem to już leci !!;)
OdpowiedzUsuń