SKŁADNIKI:
- 700g świeżych truskawek,
- 300g rabarbaru,
- 1/2 łyżeczki startego imbiru,
- 250g cukru.
WYKONANIE
Pozbawiam rabarbar włókien, truskawki szypułek, kroję na mniejsze kawałki, opłukuję i wrzucam razem z imbirem do garnka, wsypuję cukier i smażę do pożądanej gęstości. U mnie ten czas wyniósł ok. 35 minut. Najprostszą metodą sprawdzenia idealnej konsystencji jest nabranie łyżką małej ilości konfitury na talerzyk, jeżeli pozostaje na miejscu mamy przekaz, że jest odpowiednia. W zależności od tego co planujemy, to albo napełniamy przygotowane naczynie i tak jak w moim przypadku konfitura będzie do bieżącego spożytkowania albo napełniamy wcześniej wyparzone słoiczki, zamykamy, odwracamy do góry dnem na 20 minut, odstawiamy do spiżarni (oczywiście, jeżeli planujemy konfiturę przechować do okresu zimowego w słoiczkach to zwiększamy proporcje).
SMACZNEGO!
pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuń