(Proporcje dla 3 osób)
SKŁADNIKI:
- 3 plastry schabu bez kości (ok. 300g),
- 3 stołowe łyżki żurawiny do mięs/serów (ŁOWICZ),
- 1 duże jajko,
- ok. 1 łyżeczka soli morskiej,
- ok. 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
- 3 - 4 łyżki bułki tartej,
- tłuszcz do smażenia: smalec/olej/olej z oliwą/inny.
WYKONANIE
Mięso rozbijam na cieniutkie płaty, obsypuję solą i pieprzem, smaruję z jednej strony do połowy żurawiną (1 łyżka). Zawijam na kształtne pakunki. Można obwiązać nitką lub spiąć wykałaczką.
Obsypuję mąką, obtaczam w jajku i bułce tartej, obsmażam z każdej strony na rumiano na tłuszczu. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję z pieczonymi ziemniakami, talarkami z ziemniaków, frytkami itd. Koniecznie z ulubioną surówką.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Mmmmm! Noc, prawie ranek, a ja bym takie JADŁ! Uwielbiam połączenie schab-żurawina! To chyba mój ulubiony dodatek. Super! :P
OdpowiedzUsuńwww.anielskieprzysmaki.pl-polecam żurawinę z jabłkiem i wiele innych pyszności.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygladają.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię połączenie mięsa z żurawiną:)
OdpowiedzUsuń