- 1 kg słoniny(
- 1 cebula (ok.100g),
- 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżka majeranku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki.
WYKONANIE
Wytapiam słoninę na małym grzaniu do momentu powstania skwarek (wcześniej można wlać niewielką ilość wody - do takiej proporcji słoniny proponuję ok. 1/3 szkl. o poj. 250ml). Dodaję przeciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną cebulę w kostkę, ziele angielskie i trzymam jeszcze na małym grzaniu do odpowiedniego zezłocenia się skwarek. Zakręcam grzanie, doprawiam przyprawami (solą, pieprzem, papryką, majerankiem). Przelewam do odpowiedniego naczynia i pozostawiam do wystygnięcia (na całą noc).
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz