SKŁADNIKI:
- 1 kg świeżych truskawek,
- 250g cukru.
WYKONANIE
Truskawki pozbawiam szypułek, solidnie opłukuję, umieszczam w garnku, wsypuję cukier i smażę do pożądanej, gęstej konsystencji. Zajęło mi to ok. 35 minut. W celu zdiagnozowania odpowiedniej gęstości należy nałożyć odrobinę na mały talerzyk, jeżeli po przechyleniu konfitura utrzymuje się w tym samym miejscu zakręcam grzanie, napełniam gorącą konfiturą czyste, wyparzone słoiki, natychmiast zamykam i pozostawiam na kilkanaście minut do góry dnem. Następnie podpisuję każdy słoiczek, odstawiam do spiżarni;)
MÓJ KOMENTARZ
Warto zwiększyć proporcje i przygotować znacznie większe ilości konfitury z truskawek ponieważ jest bardzo smaczna. Nie wspomnę już jak bardzo uwielbiana przez dzieci - znika w ekspresowym tempie;)
SMACZNEGO!
fajne ale chyba 0,50 dag cukru
OdpowiedzUsuńMożna i tak
OdpowiedzUsuńFajna konfitura do gofrów
OdpowiedzUsuńto raczej pyszny dżem, a nie konfitura :)
OdpowiedzUsuń