CIASTO CZEREŚNIOWE
- 2 duże jajka,
- 150g mąki pszennej,
- 100g cukru,
- 130g masła,
- 8 łyżek stołowych domowego dżemu z czereśni (przepis niżej lub kupiony w dowolnym sklepie, może być również dżem o smaku wiśniowym),
- cukier waniliowy (8g),
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
WARSTWA JOGURTOWO - LEŚNA
- 800g naturalnego jogurtu,
- 1 galaretka o smaku OWOCE LEŚNE + 250ml gorącej wody,
- 130g borówki amerykańskiej,
- 4 łyżki stołowe cukru pudru,
- 2 łyżki stołowe żelatyny + 70ml gorącej wody (nie wrzącej).
WYKONANIE
Zaczynam od przygotowania ciasta, najlepiej dzień wcześniej. Do rondelka wrzucam pokrojone w kostkę masło, wsypuję cukier, cukier waniliowy - rozpuszczam na małym grzaniu. Odstawiam na bok i pozostawiam do wystygnięcia. Następnie wbijam całe jajka, wsypuję mąkę, proszek do pieczenia , wlewam ocet, dodaję dżem i mieszam na jednolitą konsystencję. Tak przygotowaną masę przelewam do formy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C na ok. 35 minut, do tzw. suchego patyka. Po upieczeniu zostawiam do całkowitego wystygnięcia.
Przed planowanym wykończeniem ciasta, rozpuszczam galaretkę wg przepisu na opakowaniu ale z mniejszą ilością wody niż jest podane w instrukcji. Galaretkę zostawiam do zupełnego stężenia, po czym kroję w małą kostkę. Borówki opłukuję i osuszam, odstawiam na swoją kolej. Rozprowadzam żelatynę w gorącej wodzie, odstawiam do wystudzenia. Do odpowiedniego naczynia wsypuję cukier puder i mieszam, następnie dodaję pokrojoną galaretkę, borówki, wlewam żelatynę - całość delikatnie aczkolwiek bardzo dokładnie ze sobą łączę. Masę wylewam na ciasto czereśniowe i wstawiam do lodówki do stężenia.
MÓJ KOMENTARZ
CIASTO DLA KUBUSIA - przygotowałam na urodzinki synka mojej przyjaciółki. Ciasto zostało wykonane na krótko przed wyjazdem i chociaż pierwotny plan na wykończenie był inny, zdecydowałam się na prostsze rozwiązanie - ogranicznikiem był czas, to jednak ciasto wyszło bardzo smaczne. Z pełnym przekonaniem polecam spróbować oferowanej "kombinacji smakowej" - idealne na letnią porę roku:)
TRADYCYJNY DŻEM Z CZEREŚNI
(Proporcje na 2 słoiki o poj. 250ml)
SKŁADNIKI:
- 1 kg czereśni (umytych, pozbawionych szypułek, pestek),
- 200g cukru,
- DŻEMIX - DELECTA (mieszanka żelująca lub inna na 1 kg owoców).
WYKONANIE
Przygotowane owoce umieszczam w odpowiednim garnku, wsypuję mieszankę żelującą i mieszam. Zagotowuję. Następnie wsypuję cukier i zagotowuję ponownie, od momentu zagotowania trzymam całość przez 5 - 7 minut. Odstawiam z ognia i mieszam do momentu zniknięcia piany. Tak przygotowanym i jeszcze gorącym dżemem napełniam słoiki, zamykam i stawiam na kilkanaście minut dnem do góry.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz