- 100g masła (domowe, ew. ze sklepu db jakości),
- 2 duże ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy (bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, czarny pieprz),
- 1/3 łyżeczki soli morskiej.
WYKONANIE
Do masła o temp. pokojowej przeciskam czosnek przez praskę, wsypuję przyprawy i dokładnie łączę wszystkie składniki. Masło układam na foli aluminiowej ale to może być także folia spożywcza. Zwijam w tzw. cukierek, roluję kilkukrotnie na blacie aby uzyskać walcowaty kształt. Wkładam do lodówki do schłodzenia na ok. 40 minut, w pilnej potrzebie przyspieszam proces chłodzenia i wkładam do szuflady w zamrażarce na ok. 8 minut. Z takim masłem czosnkowo - ziołowym przepyszne są kanapki, grzanki, zapiekana ryba itd.
SMACZNEGO!
najlepsze masło:) też robię takie:)
OdpowiedzUsuńDokładnie...jest łatwe do przygotowania i pyszne:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)