- 150g rukoli,
- 60g fety (o najniższej zawartości tłuszczu),
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki łuskanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki łuskanych pestek dyni,
- 3 łyżki oliwy z oliwek z bazylią,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu.
WYKONANIE
Orzechy i pestki dyni wrzucam na suchą, rozgrzaną patelnię i prażę przez 3 minuty. Umytą rukolę, pokruszony ser feta, czosnek przeciśnięty przez praskę, orzechy, pestki dyni, sok z limonki, oliwę z bazylią oraz pieprz umieszczam w pojemniku blendera i miksuję na jednolitą konsystencję. Tak przygotowane pesto wykorzystuję do makaronu. Jest to jedna z moich propozycji na przygotowanie pesto.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz