sobota, 8 czerwca 2013

KONFITURA Z CZEREŚNI - SŁODKI RARYTAS

(Proporcje na 2 słoiczki o poj. 250ml)

SKŁADNIKI:
- 500g czereśni (umytych, pozbawionych szypułek, pestek),
- 100g cukru,
- 100g gorzkiej czekolady (np. WEDEL),
- 100g rodzynek,
- 3 krople aromatu rumowego (ma wzbogacić smak, nie zdominować).

WYKONANIE
Czereśnie smażę z cukrem, gdy zacznie gęstnieć dorzucam rodzynki i kontynuuję smażenie, na kilka minut przed końcem dokładam połamaną gorzką czekoladę i dodaję krople aromatu. Konfiturę mieszam do rozpuszczenia się czekolady. Zakręcam grzanie, przelewam do przygotowanego wcześniej naczynia i pozostawiam do wystygnięcia. Przygotowanie konfitury z takiej proporcji składników zajmuje mi ok. 30 minut.


MÓJ KOMENTARZ
Konfitura z czereśni - słodki rarytas gości w moim domu od paru lat, przygotowuję ją do bieżącej konsumpcji z nie dużej proporcji składników a szkoda.... znika w expresowym tempie:) Polecam.


SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...