SKŁADNIKI:
- 500g czereśni (umytych, pozbawionych szypułek, pestek),
- 100g cukru,
- 100g gorzkiej czekolady (np. WEDEL),
- 100g rodzynek,
- 3 krople aromatu rumowego (ma wzbogacić smak, nie zdominować).
WYKONANIE
Czereśnie smażę z cukrem, gdy zacznie gęstnieć dorzucam rodzynki i kontynuuję smażenie, na kilka minut przed końcem dokładam połamaną gorzką czekoladę i dodaję krople aromatu. Konfiturę mieszam do rozpuszczenia się czekolady. Zakręcam grzanie, przelewam do przygotowanego wcześniej naczynia i pozostawiam do wystygnięcia. Przygotowanie konfitury z takiej proporcji składników zajmuje mi ok. 30 minut.
MÓJ KOMENTARZ
Konfitura z czereśni - słodki rarytas gości w moim domu od paru lat, przygotowuję ją do bieżącej konsumpcji z nie dużej proporcji składników a szkoda.... znika w expresowym tempie:) Polecam.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz