SKŁADNIKI:
- 1kg ładnej karkówki,
- 150g cebuli.
MARYNATA
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 łyżka chrzanu tartego (ze słoiczka),
- 1 łyżka musztardy,
- 2 łyżki sosu sojowego (ciemny),
- 1/2 łyżeczki soli.
WYKONANIE
Rozpoczynam od przygotowania marynaty. Do naczynka dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, chrzan, musztardę , sól oraz wlewam sos sojowy - mieszam do połączenia się składników. Umyte, osuszone w ręczniku papierowym mięso kroję na plastry (nie za grube, jeżeli planuję pieczenie na grillu dodatkowo wspomagam się tłuczkiem - rozbijam). Każdy plaster mięsa nacieram przygotowaną marynatą - dość obficie, układam w naczyniu z pokrywką, wstawiam do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie wyciągam mięso z lodówki i w zależności od dalszego planu - podchodzę do działania. W dzisiejszej wersji - pieczenie w piekarniku, zatem odpalam piekarnik i nagrzewam do 180° C. Na dno naczynia żaroodpornego o wym. 20x30 cm wykładam talarki cebuli (150g), następnie plastry mięsa. Przykrywam naczynie i wstawiam do piekarnika na ok. 90 minut. Przed końcem pieczenia podnoszę pokrywkę i pozostawiam jeszcze na 10 minut. Wyłączam piekarnik. Podaję w wersji na ciepło z ziemniakami, frytkami, ulubionymi kluskami, koniecznie z surówką lub w wersji na zimno. Sos, który wytworzył się podczas pieczenia przelewam do rondelka i zaciągam mąką lub redukuję. Podczas pieczenia na grillu świetnym uzupełnieniem będą pieczone ziemniaczki z ogniska, różne sałatki, konieczne dipy.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz