niedziela, 23 czerwca 2013

TRUSKAWKOWA ZEBRA

(Proporcje na formę o wym.23x35cm)

CIEMNY BISZKOPT Z 4 JAJEK (RZUCANY)
- 4 jajka,
- 150g cukru,
- 70g mąki pszennej,
- 70g mąki ziemniaczanej,
- 20g kakao (ciemne).

WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam mikserem (w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem. Po upieczeniu gorący biszkopt opuszczam z wysokości 60cm na podłogę.

PIANKA TRUSKAWKOWA
- 400ml mleka 3/2%,
- 2 śnieżki w proszku (na mleko),
- 2 galaretki truskawkowe + 300ml gorącej wody.

DODATKOWO
- 2 galaretki truskawkowe + 600ml gorącej wody,
- 350g świeżych truskawek (pozbawionych szypułek, umytych).

WYKONANIE
Biszkopt kroję na 2 cienkie warstwy. 2 galaretki truskawkowe rozprowadzam w 300ml gorącej wody, odstawiam do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Mleko ubijam ze śnieżką wg instrukcji na opakowaniu, dodaję lekko tężejącą galaretkę. Mieszam do idealnego połączenia składników. Piankę dzielę na 2 części, pierwszą wykładam na biszkopt, nakładam drugą część ciasta, następnie drugą część pianki, układam plasterki pokrojonych truskawek. Zalewam tężejącą galaretką (rozprowadzoną w 600ml gorącej wody). Wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia po czym podaję.

SMACZNEGO!



2 komentarze:

  1. pysznie wygląda:) chętnie bym zjadła jedno:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super ciacho! Już bym je jadła :)
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...