(Proporcje dla 4osób)
SKŁADNIKI:
- 100g czereśni,
- 100g nektarynek,
- 100g moreli,
- 100g brzoskwiń,
- 100g czerwonej porzeczki,
- 5 - 8 łyżek cukru,
- 1,5 litra wody,
- 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- opcjonalnie: śmietana słodka 18%..
Zagotowuję wodę, dodaję przygotowane owoce (umyte, pokrojone w plasterki). i ponownie doprowadzam do wrzenia po czym gotuje do miękkości owoców. Słodzę do smaku. Zupę zaciągam mąką ziemniaczaną w małej ilości zimnej wody, jeżeli planuję podać zupę ze śmietaną wówczas mąkę rozprowadzam w śmietanie. Wlewam i energicznie mieszam uważając jednocześnie, żeby zachować kawałeczki owoców. Zagotowuję, wyłączam grzanie. Podaję z domowym makaronem (jajecznym) - przepis niżej. Zupę możemy podawać na zimno i na ciepło.
SMACZNEGO!
DOMOWY MAKARON (JAJECZNY)
SKŁADNIKI:
- 300g mąki pszennej,
- 3 duże jajka,
- 1/2 łyżeczki soli (morskiej).
WYKONANIE
Z podanych składników zagniatamy ręcznie ciasto lub wspomagamy się
robotem wielofunkcyjnym (jeżeli zależy nam na czasie). Formuję w tzw.
cygaro i dzielę na 2 części. Następnie na podsypanej mąką stolnicy
rozwałkowuję jedną część ciasta bardzo cieniutko, kroję w paski,
następnie cienkie niteczki i to samo czynię z drugą częścią ciasta
(warto mieć ostry nóż i wyostrzoną czujność - palce;)). Jeżeli zależy mi
na dłuższych nitkach to rozwałkowany płat ciasta zwijam w rulon i
przystępuję do krojenia. Tak przygotowany makaron wykorzystuję do
bieżącego użytku i gotuję w osolonej wodzie lub podsypuję mąką i
rozkładam na papierze do wysuszenia. U mnie makaron jajeczny najdłużej
przeleżał 7 dni. Makaron jajeczny wykorzystuję do wszelkiego rodzaju
zup: rosół z kury/rosół królewski/zupa pomidorowa/zupy warzywne/zupy
owocowe, jako dodatek do mięsa, warzyw itd. Dla wzbogacenia smaku można
dodać ulubionych ziół, można makaron także zabarwić np. kurkumą.
Możliwości jest mnóstwo;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
wygląda bardzo ciekawie:) chętnie bym spróbowała takiej:)
OdpowiedzUsuń