SKŁADNIKI:
- 180g białego sera (db jakościowo),
- 160g mąki pszennej,
- 60g mąki ziemniaczanej,
- 300g świeżych truskawek (pozbawionych szypułek, opłukanych),
- 1 duże jajko,
- 3 łyżki naturalnego jogurtu,
- 3 łyżki cukru pudru,
- cukier waniliowy (8g),
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- opcjonalnie: sos truskawkowy, serek homogenizowany DANIO o smaku waniliowym/truskawkowym, jogurt naturalny, ew. śmietana słodka/kwaśna (knedle z truskawkami w mojej rodzinie uznawane są wyłącznie z sosem truskawkowym - świetnie smakują - polecam;))
WYKONANIE
Wstawiam wodę z solą, a sama w tym czasie przygotowuję ciasto na knedle. Do mąki pszennej i ziemniaczanej dodaję ser, cukier puder, cukier waniliowy, sól, wlewam jogurt, wbijam jajko i wyrabiam do połączenia się składników, formując ciasto w dużą kulę. Odrywam małe kawałki ciasta, spłaszczam w dłoni, nakładam truskawkę i formuję kulę. Wrzucam do osolonej, gotującej się wody i od momentu wybicia się od dna garnka gotuję przez ok. 4 minuty. Wyciągam cedzakową łyżką i podaję z sosem truskawkowym. Knedle są przepyszne:)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz