SKŁADNIKI:
- 2 kg czereśni (umytych, pozbawionych szypułek, pestek),
- łodyga trawy cytrynowej,
- 500g cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego.
WYKONANIE
Czereśnie smażę z cukrem, trawą cytrynową na średnim grzaniu (z trawy cytrynowej odcinam końcówkę oraz liście, ściągam wierzchnią warstwę, trzonkiem noża lekko ugniatam, w czasie gotowania uwolnią się olejki eteryczne). Gdy konfitura zgęstnieje wsypuję cukier waniliowy - dokładnie mieszam. Zakręcam grzanie i napełniam gorącą konfiturą czyste, wyparzone słoiki, natychmiast zamykam i pozostawiam na kilkanaście minut do góry dnem.
MÓJ KOMENTARZ
Tak przygotowywana konfitura zdecydowanie zmniejszy objętość podczas smażenia ale wynagrodzi swoim smakiem. Czas oczekiwania na odpowiednią konsystencję konfitury (podczas smażenia) wyniósł u mnie ok. 80 minut.
Polecam:)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz