sobota, 1 czerwca 2013

CIASTKO Z MASCARPONE I PIEGUSKIEM

(Proporcje na formę o wym. 23x35cm)

SKŁADNIKI NA CIEMNY BISZKOPT
- 4 jajka,
- 4 łyżki wody,
- 150g cukru,
- 70g mąki pszennej,
- 70g mąki ziemniaczanej,
- 20g kakao,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem (w taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka. Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę z kakao i z proszkiem do pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30 - 40 minut.

DODATKOWE SKŁADNIKI:
- 500g serka mascarpone,
- 200ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 3 łyżeczki żelatyny + 50ml gorącej wody (nie wrzącej),
- dżem wiśniowy (ok. 250g),
- 2 opakowania PIEGUSEK CHOCOLATE & RAISINS (2x135g).

WYKONANIE
Na ostudzony biszkopt wykładam dżem wiśniowy i rozprowadzam po całej powierzchni. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie do serka mascarpone wsypuję cukier puder i cukier waniliowy - starannie mieszam. W osobnym naczyniu ubijam schłodzoną śmietankę po czym łączę z masą serową, następnie wlewam żelatynę i ponownie dokładnie mieszam. Wykładam na biszkopt posmarowany dżemem wiśniowym. Na masie serowej układam pieguski. Wstawiam do stężenia do lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasie kroję i podaję.


SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...