poniedziałek, 24 czerwca 2013

NALEŚNIKI Z BIAŁYM SEREM (TRADYCYJNE)

(Proporcje na 10 sztuk, patelnia o średnicy 24cm)

SKŁADNIKI NA CIASTO
- 250g mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka oleju,
- 250ml mleka,
- 200ml gazowanej wody,
- 1 duże jajko,
- cukier waniliowy (8g),
- szczypta soli,
- olej/olej z oliwą do smażenia lub smażenie beztłuszczowe.

SKŁADNIKI NA FARSZ
- 500g białego sera (db jakości),
- 4 stołowe łyżki cukru pudru,
- cukier waniliowy (8g),
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
- 1 stołowa łyżka soku z cytryny/limonki,
- ok. 1 łyżeczka startej skórki z cytryny.

WYKONANIE
Podane składniki na ciasto naleśnikowe umieszczam w wielofunkcyjnym robocie i miksuję na gładką konsystencję. Odstawiam na 30 minut a sama w tym przygotowuję przyszłe nadzienie. Biały ser ucieram z cukrami, śmietaną, dodaję startą skórkę i sok - mieszam do połączenia się składników. Przystępuję do smażenia cieniutkich (takie są najlepsze;)) naleśników. Po usmażeniu nakładam ok. 2 - 3 łyżki białego. słodkiego farszu i zwijam w ruloniki. Gotowe;)

MÓJ KOMENTARZ
Naleśniki są idealne na obiad, podwieczorek ale też są świetną alternatywą dla zwykłych kanapek na śniadanie/kolację. W moim domu naleśniki są bardzo pożądane przez dzieci aczkolwiek największym łasuchem jest mój mały synek - uwielbia jeść jak i zarówno "paprać" paluszkami we wszelkich nadzieniach;)

SMACZNEGO!


4 komentarze:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...