- 1 kg słoniny,
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- 2 liście laurowe,
- 2 łyżki bazylii suszonej,
- 2 kulki jałowca,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 4 ziarenka czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki soli.
WYKONANIE
Wytapiam słoninę na małym grzaniu do momentu powstania skwarek (wcześniej można wlać niewielką ilość wody - do takiej proporcji słoniny proponuję ok. 1/3 szkl. o poj. 250ml). Dodaję przeciśnięte ząbki czosnku, liście laurowe, kulki jałowca, ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Trzymam jeszcze na małym grzaniu do odpowiedniego zezłocenia się skwarek. Zakręcam grzanie, uzupełniam dodatkami smakowymi (solą, bazylią). Przelewam przez sito do odpowiedniego naczynia i pozostawiam do wystygnięcia (na całą noc).
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz