- 1/2 kury,
- 1,5 litra wody,
- 80g pietruszki (korzeń),
- 60g selera (korzeń),
- 100g marchwi,
- 60g pora,
- mała cebula,
- liść selera (wg uznania),
- natka pietruszki (wg uznania),
- 1duży lub 2 małe liście laurowe,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- ok. 1 łyżka soli (ilość wg własnych preferencji).
DODATKOWO
- makaron domowy (jajeczny) - przepis niżej.
WYKONANIE
Przygotowaną kurę zalewam zimną wodą i zagotowuję, dodaję obrane, umyte warzywa, przyprawy i gotuję na bardzo małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Mi przygotowanie takiego rosołu zajmuje ok. 60 minut. Pod koniec gotowania doprawiam solą. Rosół przecedzam, posypuję natką pietruszki i podaję z domowym makaronem (jajecznym).
DOMOWY MAKARON (JAJECZNY)
SKŁADNIKI:
- 300g mąki pszennej,
- 3 duże jajka,
- 1/2 łyżeczki soli (morskiej).
WYKONANIE
Z podanych składników zagniatamy ręcznie ciasto lub wspomagamy się robotem wielofunkcyjnym (jeżeli zależy nam na czasie). Formuję w tzw. cygaro i dzielę na 2 części. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowuję jedną część ciasta bardzo cieniutko, kroję w paski, następnie cienkie niteczki i to samo czynię z drugą częścią ciasta (warto mieć ostry nóż i wyostrzoną czujność - palce;)). Jeżeli zależy mi na dłuższych nitkach to rozwałkowany płat ciasta zwijam w rulon i przystępuję do krojenia. Tak przygotowany makaron wykorzystuję do bieżącego użytku i gotuję w osolonej wodzie lub podsypuję mąką i rozkładam na papierze do wysuszenia. U mnie makaron jajeczny najdłużej przeleżał 7 dni. Makaron jajeczny wykorzystuję do wszelkiego rodzaju zup: rosół z kury/rosół królewski/zupa pomidorowa/zupy warzywne/zupy owocowe, jako dodatek do mięsa, warzyw itd. Dla wzbogacenia smaku można dodać ulubionych ziół, można makaron także zabarwić np. kurkumą.
SMACZNEGO!
Mmm rosolek z domowym makaronem, najlepszy !:)
OdpowiedzUsuńTak przepis znany wszystkim od wielu, wielu lat, prosty do wykonania i do tego niezastąpiony w smaku...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - A.P.D.S!