SKŁADNIKI:
- 150g świeżych truskawek,
- 360ml mleka,
- 2 łyżki żelatyny + 70ml gorącej wody (nie wrzącej),
- 3 stołowe łyżki cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego.
- w wersji dla dzieci - baton TWIX (3 paluszki).
WYKONANIE
Przygotowuję szklanki/pucharki (galaretka pod koniec miksowania zaczyna w intensywnym tempie gęstnieć). Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do przestygnięcia. Następnie truskawki, pozbawiam szypułek, opłukuję. Truskawki wrzucam do wielofunkcyjnego robota kuchennego, wsypuję cukier puder, cukier waniliowy, wlewam mleko, zamykam i miksuję do pożądanej konsystencji, pod koniec miksowania wlewam zimną żelatynę. Napełniam przygotowane naczynia. Deser podaję schłodzony.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz