(Proporcje na 3 słoiczki, każdy o poj. 250ml)
SKŁADNIKI:
- 800g moreli,
- 400g rabarbaru,
- 300g cukru.
WYKONANIE
Zaczynam od przygotowania owoców. Rabarbar pozbawiam włókien, morele obieram ze skórki, pozbawiam pestek, kroję owoce na mniejsze części. Opłukane owoce umieszczam w garnku, wsypuję zaleconą ilość cukru i smażę do pożądanej, gęstej konsystencji na średnim grzaniu (co jakiś czas mieszam). U mnie czas przygotowania wyniósł ok. 40 minut. Najprostszą metodą sprawdzenia idealnej konsystencji jest nabranie łyżką
małej ilości konfitury na talerzyk, jeżeli pozostaje na miejscu mamy
przekaz, że jest odpowiednia. W zależności od tego co planujemy, to albo
napełniamy przygotowane naczynie i konfitura
będzie do bieżącego spożytkowania albo napełniamy wcześniej wyparzone
słoiczki, zamykamy, odwracamy do góry dnem na 20 minut, odstawiamy do
spiżarni. Nadmienię, że konfitura jest przepyszna !!
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPysznie Justyno to skromnie powiedziane, po pierwsze zapach podczas smażenia jest obłędny (morele),roznosi się po całym domu przyciągając wszystkich do kuchni a smak to już rokosz;)
OdpowiedzUsuńNiestety do zimy słoiczek nie dotrwa, córka z niewinną minką wyjada łyżeczką gdy mama nie widzi(tak jej się tylko wydaje;))
Dziękuję za komentarze, pozdrawiam;)