SKŁADNIKI:
- 1 duże jajko,
- 360g jogurtu naturalnego (2x180g),
- 230g mąki tortowej,
- 6 łyżek musu jabłkowego,
- 3 łyżki otrąb pszennych,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 łyżka oleju z oliwą,
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli morskiej.
WYKONANIE
Do miski wbijam jajko, wlewam jogurt naturalny, olej z oliwą, dodaję mus jabłkowy - łączę ze sobą składniki mokre. Wsypuję mąkę, otręby pszenne, cukier, cukier waniliowy, sodę i sól - mieszam do uzyskania gładkiej masy. Smażę małe placuszki (przyjmuję 1 łyżkę na jedną porcję) na beztłuszczowej patelni (jeżeli nie mamy, smażymy na oleju/oleju z oliwą, ew.smalcu). Podaję ciepłe z musem jabłkowym lub posypane cukrem pudrem z wanilią, wg. życzenia.
MÓJ KOMENTARZ
Placuszki na jogurcie i musie jabłkowym są uwielbiane przez dzieci - warto przygotować z podwójnych proporcji składników. Mają charakterystyczny smak dzięki odpowiednio dobranym produktom, są delikatne, niemal rozpływają się w ustach. Idealne na śniadanie, kolację czy zwykłą przekąskę w ciągu dnia:)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz