sobota, 8 czerwca 2013

ROZKOSZ W TRZECH SMAKACH

(Proporcje na formę o średnicy 24 cm)

SKŁADNIKI:
- 1 kg białego serka MÓJ ULUBIONY - WIELUŃ,
- 170g cukru,
- 5 dużych jajek,
- 100ml oleju,
- budyń śmietankowy bez cukru (w proszku - 40g),
- cukier waniliowy (16g),
- 200g gorzkiej czekolady (np. WEDEL),
- 300g powideł śliwkowych,
- 40ml nalewki wiśniowej,
- konfitura z czereśni - słodki rarytas (przepis niżej).

WYKONANIE
Jajka miksuję z cukrem, cukrem waniliowym, budyniem, olejem na jednolitą konsystencję. Dodaję stopniowo biały ser. Delikatnie, aczkolwiek bardzo dokładnie mieszam. Masę serową dzielę na 2 równe części. Do jednej wlewam roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę (200g), wlewam nalewkę wiśniową - mieszam do połączenia składników. Do drugiej części dodaję powidła śliwkowe. Do przygotowanej formy wykładam masę czekoladową następnie masę śliwkową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 50 - 60 minut. Po upieczeniu pozostawiam do całkowitego wystygnięcia. Sernik ROZKOSZ polewam obficie konfiturą z czereśni - słodki rarytas. W smaku obłędnie pyszny.

KONFITURA Z CZEREŚNI - SŁODKI RARYTAS

- 500g czereśni (umytych, pozbawionych szypułek, pestek),
- 100g cukru,
- 100g gorzkiej czekolady (np. WEDEL),
- 100g rodzynek,
- 3 krople aromatu rumowego (ma wzbogacić smak, nie zdominować).

WYKONANIE
Czereśnie smażę z cukrem, gdy zacznie gęstnieć dorzucam rodzynki i kontynuuję smażenie, na kilka minut przed końcem dokładam połamaną gorzką czekoladę i dodaję krople aromatu. Konfiturę mieszam do rozpuszczenia się czekolady. Zakręcam grzanie, przelewam do przygotowanego wcześniej naczynia i pozostawiam do wystygnięcia. Przygotowanie konfitury z takiej proporcji składników zajmuje mi ok. 30 minut.

SMACZNEGO!



1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...