poniedziałek, 21 października 2013

BEZY CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:
- 2 białka,
- 90g cukru pudru,
- 60g startej, gorzkiej czekolady + 1 łyżeczka kakao (ciemne),
- 1 łyżka stołowa mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem,
- 1/3 łyżeczki cynamonu.

WYKONANIE
Ubijam białka na sztywną pianę, dodaję stopniowo cukier puder, dopiero po wykorzystaniu cukru wsypuję mąkę wymieszaną z cynamonem, kakao, cukrem z prawdziwą wanilią i kardamonem oraz czekoladą.
Na blasze wyłożonej pergaminem za pomocą łyżeczki lub szprycy nakładam małe porcje ciasta zachowując odpowiednie odstępy - bezy jeszcze urosną.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 140° C bez termoobiegu na ok. 25 - 35 minut (w zależności od tego jaki mamy piekarnik).
Po upieczeniu pozostawiam przez chwilę w zamkniętym  piekarniku po czym ostrożnie wyciągam gdyż są bardzo kruche i pozostawiam do przestygnięcia.
Układam na talerzu i podaję.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...