SKŁADNIKI:
- 2 średnie bakłażany (1 bakłażan ok. 400g),
- 1/2 papryki żółtej,
- 1 mała czerwona cebula,
- puszka pomidorów (całe),
- 4 ząbki czosnku,
- 100g białego, długoziarnistego ryżu (suchy),
- 1 łyżeczka papryki łagodnej,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 3 łyżki oleju z oliwą.
WYKONANIE
Zaczynam od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Umyte bakłażany kroję wzdłuż, wydrążam łyżeczką miąższ, który następnie kroję w kostkę i smażę na rozgrzanym oleju z oliwą. Następnie dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojoną cebulę - podsmażam przez chwilę. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki i duszę pod przykryciem przez parę minut. Doprawiam do smaku wyżej wymienionymi przyprawami (sól, pieprz, curry, papryka, zioła prowansalskie). Napełniam farszem wydrążone połówki bakłażanów, układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 20 - 25 minut.
MÓJ KOMENTARZ
Danie jest lekko pikantne (takie lubimy), jeżeli wolimy wersję bardziej łagodną należy dodać 1/3 łyżeczki curry i 1/3 łyżeczki pieprzu lub pominąć całkowicie.
SMACZNEGO!
Ciekawy pomysł na obiad lub kolację :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńWyglada pyszne ;) Dziś mam zamiar zrobić :)
OdpowiedzUsuńNie miałam pomidorów z puszki więc wkroiłam zwykłego pomidora, sprawdzil się świetnie! Oprocz tego danie wygląda ciekawie gdy doda się trochę papryki żółtej i trochę zielonej. Pyszny przepis! Polecam wszystkim!
OdpowiedzUsuń