(Proporcje dla 3 osób)
SKŁADNIKI:
- 200g rabarbaru,
- 1 łodyga trawy cytrynowej,
- 700ml wody,
- cukier wg uznania (użyłam 4 stołowe łyżki).
WYKONANIE
Odmierzoną ilość wody wlewam do garnka i doprowadzam do wrzenia, następnie wrzucam obrany, umyty i pokrojony w kostkę rabarbar, trawę cytrynową (z trawy cytrynowej odcinam końcówkę oraz liście, ściągam wierzchnią
warstwę, trzonkiem noża lekko ugniatam, w
czasie gotowania uwolnią się olejki eteryczne i kompot będzie miał
specyficzny/orzeźwiający smak). Gotuję do miękkości, wsypuję cukier, przecedzam przez sitko i odstawiam do przestygnięcia. Schłodzony, orzeźwiający z kostkami lodu - kompot idealny w upalne dni. Polecam:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Z dodatkiem trawy cytrynowej jeszcze nie piłam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Agata
świetne połączenie, na pewno jest smaczne:)
OdpowiedzUsuń