(Proporcje na ok. 10 sztuk)
SKŁADNIKI:
- 500g ugotowanych ziemniaków w osolonej wodzie (użyłam 1/2 łyżeczki soli),
- 1 duże jajko,
- 5 stołowych łyżek mąki pszennej,
- 1 łyżka maki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- olej/olej z oliwą do smażenia lub smażenie beztłuszczowe (placki smażone na tłuszczu są smaczniejsze - moje odczucie).
WYKONANIE
Ugotowane ziemniaki rozgniatam tłuczkiem/praską do ziemniaków, jeżeli nie posiadamy wymienionych akcesoriów to widelcem (z pewnością potrwa to dłużej). Do rozgniecionych ziemniaków wbijam jajko, wsypuję mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, sól, gałkę, zioła - wyrabiam na spójną masę. Formuję placki o grubości podobnej plackom ziemniaczanym i smażę na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złotobrązowy kolor (ok. 2 minuty z każdej strony). Odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję z ulubionymi sosami lub zwykłym jogurtem naturalnym. Dawniej, gdy byłam w wieku szkolnym podawano nam placki z gotowanych ziemniaków..... z cukrem:) Zatem do wypróbowania:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Mniam!!
OdpowiedzUsuńSpałaszowałbym teraz :o)
Kornelia
fajny pomysł na ziemniaki które zostały z obiadu:)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię takie placki jak zostaną mi ziemniaki z obiadu :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne szczególnie z cukrem
wypróbuję dzisiaj
OdpowiedzUsuń:-)