SKŁADNIKI:
- 1 jajko,
- 150g maki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- ok. 80 ml wrzącej wody (dolewać stopniowo i monitorować konsystencję ciasta - użyłam 80 ml).
WYKONANIE
Mąkę wsypuję na stolnicę, wbijam jajko, dodaję sól, wlewam stopniowo
wodę i wyrabiam na gęste, elastyczne ciasto. Następnie skubię palcami
zgrabne kluseczki, przesypując mąką by kluseczki nie zlepiły się, wrzucam do gotującej się, osolonej wody i gotuję od momentu wypłynięcia
ok. 2 minuty. Kluseczki można również ugotować bezpośrednio w zupie.
MÓJ KOMENTARZ
Wykonanie zacierki skubanej jest troszkę pracochłonne jednak do pracy możemy zatrudnić dzieci (jeżeli mamy w pobliżu) lub zaangażować osobę z negatywnymi emocjami - ta praca świetnie rozładowuje:)) Nie wspomnę już o jakości domowej zacierki skubanej:) Polecam.
SMACZNEGO!
sobota, 18 maja 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz