- jogurt grecki (200g),
- serek WIELUŃ - MÓJ ULUBIONY (200g),
- ogórek zielony (150g),
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
- 1 łyżka drobno pokrojonego koperku,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- sól morska wg uznania (użyłam 1/3 łyżeczki),
- pieprz kolorowy (użyłam 1/3 łyżeczki).
WYKONANIE
Ogórki myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Zlewam nadmiar soku. Do miseczki dodaję serek, jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty ogórek, koperek, ocet jabłkowy i mieszam na jednolitą konsystencję. Doprawiam do smaku. Jeżeli przed przygotowaniem sosu tzatziki podałam schłodzony serek i jogurt to sos mogę podać tuż po wykonaniu, natomiast jeżeli serek i jogurt miały temperaturę pokojową to wstawiam do lodówki na ok. 40 minut po czym podaję np. do grilla.
MÓJ KOMENTARZ
Na prośbę znajomej osoby zamieszczam opakowanie z serkiem - może teraz uda się taki dostać w sklepie!:)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz