(Proporcje na ok.12 sztuk)
SKŁADNIKI NA CIASTO
- ok. 400g mąki pszennej (ilość mąki jest podyktowana konsystencją ciasta, ma być gęste lecz nie zbite),
- 150g serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
- 20g cukru pudru,
- 120 ml letniego mleka + 20g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru (kryształ),
- 2 żółtka + 1 białko do smarowania,
- 40g masła,
- szczypta soli.
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
- 300g sera białego,
- 1 żółtko,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 solidna łyżeczka cukru waniliowego.
LUKIER JOGURTOWY
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka naturalnego jogurtu.
WYKONANIE
Do letniego mleka dodaję 1 łyżkę cukru (kryształ) i pokruszone 20g
drożdży. Zostawiam do wyrośnięcia. Do przesianej mąki wsypuję cukier
puder, sól, wbijam żółtka, dodaję miękkie masło, serek homogenizowany i
rozczyn drożdżowy - wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto (nie powinno
kleić się do dłoni). Pozostawiam w ciepłym miejscu do podwojenia
objętości na ok. 60 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję, nakładam masę serową i zwijam jak roladę. Następnie kroję w plastry (ok. 2 - 3 cm), zachowując odstępy (w czasie pieczenia urosną) układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i pozostawiam jeszcze na kilka minut w ciepłym miejscu do tzw. napuszenia, po czym smaruję białkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C na ok. 20 minut. Upieczone drożdżówki wykładam na kratkę w celu odparowania i wystygnięcia. Smaruję lukrem jogurtowym. Drożdżówki są znakomite, u mnie zniknęły w przeciągu 20 minut. Uwielbiane przez dzieci:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Przepyszne bułeczki, a jakie ładne ;)!
OdpowiedzUsuńNie będę skromna i napiszę, że zdjęcie nie oddaje smaku tych drożdżówek - już jest kolejne zamówienie, oczywiście ze zwiększonymi proporcjami:) Zatem z pełnym przekonaniem polecam:) Pozdrawiam. A.P.D.S!
OdpowiedzUsuń