piątek, 17 maja 2013

DROŻDŻÓWKI Z SEREM

(Proporcje na ok.12 sztuk)

SKŁADNIKI NA CIASTO
- ok. 400g mąki pszennej (ilość mąki jest podyktowana konsystencją ciasta, ma być gęste lecz nie zbite),
- 150g serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
- 20g cukru pudru,
- 120 ml letniego mleka + 20g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru (kryształ),
- 2 żółtka + 1 białko do smarowania,
- 40g masła,
- szczypta soli.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
- 300g sera białego,
- 1 żółtko,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 solidna łyżeczka cukru waniliowego.

LUKIER JOGURTOWY
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka naturalnego jogurtu.

WYKONANIE
Do letniego mleka dodaję 1 łyżkę cukru (kryształ) i pokruszone 20g drożdży. Zostawiam do wyrośnięcia. Do przesianej mąki wsypuję cukier puder, sól, wbijam żółtka, dodaję miękkie masło, serek homogenizowany i rozczyn drożdżowy - wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto (nie powinno kleić się do dłoni). Pozostawiam w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok. 60 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję, nakładam masę serową i zwijam jak roladę. Następnie kroję w plastry (ok. 2 - 3 cm), zachowując odstępy (w czasie pieczenia urosną) układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową i pozostawiam jeszcze na kilka minut w ciepłym miejscu do tzw. napuszenia, po czym smaruję białkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C na ok. 20 minut. Upieczone drożdżówki wykładam na kratkę w celu odparowania i wystygnięcia. Smaruję lukrem jogurtowym. Drożdżówki są znakomite, u mnie zniknęły w przeciągu 20 minut. Uwielbiane przez dzieci:)

SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. Przepyszne bułeczki, a jakie ładne ;)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie będę skromna i napiszę, że zdjęcie nie oddaje smaku tych drożdżówek - już jest kolejne zamówienie, oczywiście ze zwiększonymi proporcjami:) Zatem z pełnym przekonaniem polecam:) Pozdrawiam. A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...