środa, 8 maja 2013

CUKINIA I PAPRYKA ZAPIEKANA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z OTRĘBOWĄ KRUSZONKĄ

(Proporcje dla 4 osób, wymiary formy 23cm)

SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 200g mąki pszennej,
- 130g masła,
- 1/2 łyżeczki soli.

DODATKOWO
- 300g cukinii,
- 200g czerwonej papryki,
- 160g startego żółtego sera,
- 1 łyżeczka oregano.

OTRĘBOWA KRUSZONKA
- 6 łyżek otrąb żytnich,
- 1 łyżka naturalnego jogurtu,
- 1 duże jajko.

WYKONANIE
Wszystkie składniki dość szybko zagniatam, formuję w kulę i wstawiam do lodówki na ok. 30 minut. Następnie ciastem wylepiam formę (wcześniej ją natłuszczam). Nakłuwam widelcem i posypuję startym żółtym serem oraz oregano. Na serze układam cienkie plastry cukinii i papryki. Przygotowuję otrębową kruszonkę, łączę jajko z otrębami i jogurtem (konsystencja kruszonki musi być wilgotna). Wykładam na warzywa. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok.20 minut. Po upieczeniu pozostawiam jeszcze w piekarnika aż soki buzujące się uspokoją po czym podaję. Danie jest łagodne, jeżeli wolimy bardziej wyraziste w smaku dodajemy ostrzejszy ser, natomiast warzywa posypujemy ulubionymi dodatkami smakowymi i odstawiamy na 15 minut i dopiero potem wykładamy na ser.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...