(Proporcje dla 4 osób, wymiary formy 23cm)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 200g mąki pszennej,
- 130g masła,
- 1/2 łyżeczki soli.
DODATKOWO
- 300g cukinii,
- 200g czerwonej papryki,
- 160g startego żółtego sera,
- 1 łyżeczka oregano.
OTRĘBOWA KRUSZONKA
- 6 łyżek otrąb żytnich,
- 1 łyżka naturalnego jogurtu,
- 1 duże jajko.
WYKONANIE
Wszystkie składniki dość szybko zagniatam, formuję w kulę i wstawiam do
lodówki na ok. 30 minut. Następnie ciastem wylepiam formę (wcześniej ją
natłuszczam). Nakłuwam widelcem i posypuję startym żółtym serem oraz oregano. Na serze układam cienkie plastry cukinii i papryki. Przygotowuję otrębową kruszonkę, łączę jajko z otrębami i jogurtem (konsystencja kruszonki musi być wilgotna). Wykładam na warzywa. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok.20 minut. Po upieczeniu pozostawiam jeszcze w piekarnika aż soki buzujące się uspokoją po czym podaję. Danie jest łagodne, jeżeli wolimy bardziej wyraziste w smaku dodajemy ostrzejszy ser, natomiast warzywa posypujemy ulubionymi dodatkami smakowymi i odstawiamy na 15 minut i dopiero potem wykładamy na ser.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
pycha:)
OdpowiedzUsuń