(Proporcje na formę o wym. 24 cm)
SKŁADNIKI:
- 800g trzykrotnie zmielonego twarogu,
- 100g cukru pudru,
- 3 łyżki żelatyny + 60ml gorącej wody (nie wrzącej),
- 2 galaretki truskawkowe + 800ml wrzącej wody,
- 200g herbatników lub innych kruchych ciastek,
- 80g masła,
- owoce (truskawki lub inne, ilość wg własnego uznania - zdecydowałam się na ciemne winogrona).
WYKONANIE
Galaretki rozpuszczam wg instrukcji na opakowaniu. Zostawiam do wystygnięcia. Herbatniki wrzucam do robota kuchennego w celu rozkruszenia na tzw. "mąkę", dodaję masło i ponownie angażuję urządzenie do pracy zlecając mu wyrobienie masy na gładką. Masą herbatnikową wykładam dno formy. Rozpuszczam żelatynę (3 łyżki) w gorącej wodzie. Zostawiam do wystygnięcia. Miksuję zmielony twaróg z cukrem pudrem, wlewam letnią żelatynę - kontynuuję miksowanie. Wykładam masę serową na spód z herbatników. Układam owoce, zalewam lekko tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 2 godziny. Serwuję w postaci schłodzonej. Polecam:)
MÓJ KOMENTARZ
Sernik idealny na upalne dni, wyśmienity z truskawkami (niestety w mojej szeroko rozwiniętej miejscowości:) zabrakło truskawek i zdecydowałam się na ciemne winogrona aczkolwiek z z truskawkami komponuje się doskonale:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
moja ulubione ciasto na ciepłe dni:) pycha:)
OdpowiedzUsuńUwiebiam wszystkie serniki, wczoraj też robiłam na zimno, z bitą śmietaną i owocami(,kuchnia lidla,), pycha :)
OdpowiedzUsuńWszystkie serniki na zimno są chyba fantastyczne, zwłaszcza w porze letniej gdzie uruchomienie piekarnika jest czymś nie do pomyślenia...:) Pozdrawiam serdecznie:) A.P.D.S!
OdpowiedzUsuń