środa, 15 maja 2013

SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI

(Proporcje na formę o wym. 24 cm)

SKŁADNIKI:
- 800g trzykrotnie zmielonego twarogu,
- 100g cukru pudru,
- 3 łyżki żelatyny + 60ml gorącej wody (nie wrzącej),
- 2 galaretki truskawkowe + 800ml wrzącej wody,
- 200g herbatników lub innych kruchych ciastek,
- 80g masła,
- owoce (truskawki lub inne, ilość wg własnego uznania - zdecydowałam się na ciemne winogrona).

WYKONANIE
Galaretki rozpuszczam wg instrukcji na opakowaniu. Zostawiam do wystygnięcia. Herbatniki wrzucam do robota kuchennego w celu rozkruszenia na tzw. "mąkę", dodaję masło i ponownie angażuję urządzenie do pracy zlecając mu wyrobienie masy na gładką. Masą herbatnikową wykładam dno formy. Rozpuszczam żelatynę (3 łyżki) w gorącej wodzie. Zostawiam do wystygnięcia. Miksuję zmielony twaróg z cukrem pudrem, wlewam letnią żelatynę - kontynuuję miksowanie. Wykładam masę serową na spód z herbatników. Układam owoce, zalewam lekko tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia na ok. 2 godziny. Serwuję w postaci schłodzonej. Polecam:)

MÓJ KOMENTARZ
Sernik idealny na upalne dni, wyśmienity z truskawkami (niestety w mojej szeroko rozwiniętej miejscowości:) zabrakło truskawek i zdecydowałam się na ciemne winogrona aczkolwiek z z truskawkami komponuje się doskonale:)

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. moja ulubione ciasto na ciepłe dni:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwiebiam wszystkie serniki, wczoraj też robiłam na zimno, z bitą śmietaną i owocami(,kuchnia lidla,), pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie serniki na zimno są chyba fantastyczne, zwłaszcza w porze letniej gdzie uruchomienie piekarnika jest czymś nie do pomyślenia...:) Pozdrawiam serdecznie:) A.P.D.S!

    OdpowiedzUsuń

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...