SKŁADNIKI:
- 250g makaronu typu RURKI,
- 200g pieczarek,
- 100g żółtego sera (w całości),
- 100 topionego serka (dowolny, użyłam edamski),
- 250ml śmietany 12%,
- 1 żółtko,
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej (w proszku),
- 1 łyżeczka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
- opcjonalnie: sól do smaku.
WYKONANIE
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. Na tarce o dużych oczkach ścieram pieczarki, podsmażam na beztłuszczowej patelni przez parę minut. Pozostawiam do wystygnięcia. Do naczynia (miseczki) dodaję kolejno składniki: topiony serek ucieram z czosnkiem i żółtkiem na gładką masę, wsypuję starty żółty ser, dodaję pieczarki, koncentrat pomidorowy, zioła, paprykę oraz śmietanę. Całość bardzo dokładnie mieszam. Możemy wsypać także sól - wg uznania. Naczynie żaroodporne smaruję masłem, napełniam makaronem, polewam potrawę przygotowaną masą tuż przed zapiekaniem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180° C na ok. 25 - 30 minut. Po wyjęciu polewam dowolnym sosem pomidorowym - preferuję pikantny, można też posypać natką pietruszki. Gotowe:)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz