(Proporcje dla 3 - 4 osób)
SKŁADNIKI:
- sałata lodowa,
- filet z kurczaka (300g) + 1 łyżeczka curry + 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- mozzarella (standardowa kulka),
- arbuz (300g),
- zielone oliwki (60g).
SOS
- 5 łyżek oliwy z oliwek (db jakości),
- 2 łyżki konfitury z żurawiny,
- solidna łyżeczka ziaren sezamu,
- sól wg uznania (użyłam 1/2 łyżeczki),
- papryka ostra lub chilli (użyłam 1/2 łyżeczki).
WYKONANIE
Przygotowuję mięso, pozbawiam błonek, chrząstek, myję, kroję w drobne kawałki. Wsypuję curry i tymianek - nacieram, odstawiam na 30 minut. Smażę na patelni z opcją: smażenie beztłuszczowe lub jeżeli nie dysponujemy taką patelnią smażymy z małą ilością oleju z oliwą/oliwą do lekkiego zrumienienia. Jeżeli mięso smażyliśmy na oleju, odsączamy na papierowym ręczniku. Następnie porywam sałatę na mniejsze kawałki i układam na talerzu. Arbuza, mozzarellę kroję w paski lub w kostkę - wg własnych upodobań i układam na sałacie. Posypuję zielonymi oliwkami. Przygotowuję sos, wszystkie właściwe składniki umieszczam w małym słoiczku i zdecydowanym ruchem potrząsam w celu połączenia się składników. Polewam sałatkę. Gotowe:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
ciekawe połączenia, zwłaszcza ten arbuz:)
OdpowiedzUsuńWitam. Ciekawie brzmi. A czy mozna użyć ziaren słonecznika zamiast sezamu?
OdpowiedzUsuńA żurawinę czym mozna zastąpić?
Proszę o odpowiedz:-).
Pozdrawiam
Hmm...skoro prośba o odpowiedz...
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można modyfikować przepis.
Żurawinę ogólnie można pominąć i skupić się tylko na pozostałych składnikach lub dodatkowo wykorzystać sok z cytryny/limonki.
Można użyć ziaren słonecznika/dyni, można użyć suszonej żurawiny.
Sałatki mają to do siebie, że wykorzystujemy takie produkty, które preferujemy.
Ja podrzucam pomysł natomiast zawsze można "coś" pominąć lub zastąpić produktem dla nas odpowiednim.
Hmm...ina i Sewa - dziękuję za pytanie.
Pozdrawiam:)
Dziekuje za odpowiedź. Lekko zmodyfikowałam przepis. I tez wyszło pysznie. Zamiast żurawiny uzylam gęstego soku z czarnej porzeczki. Zamiast sezamu grubo siekanych ziaren słonecznika. To chyba juz wszystkie zmiany;-). Byc moze kiedys napiszę o tym na swoim blogu.
UsuńBrzmi apetycznie i musiało tak smakować;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie;)