(Proporcje dla 1 osoby, na patelnię o wym. 26cm)
SKŁADNIKI:
- 1 duże jajko,
- 3 łyżki naturalnego jogurtu,
- 2 łyżki otrąb żytnich,
- 4 łyżki kiełków na patelnię (kiełki soczewicy, kiełki fasoli mung, kiełki cieciorki),
- 1/3 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu,
- 1 łyżka oleju z oliwą do smażenia lub smażenie beztłuszczowe jeżeli jesteśmy w posiadaniu odpowiedniej patelni.
WYKONANIE
Trzepaczką rozbijam jajko, dodaję naturalny jogurt, otręby - doprawiam do smaku. Następnie na rozgrzanej patelni smażę przez parę minut kiełki. Rozprowadzam równomiernie kiełki na patelni i wlewam masę. Gdy
omlet zaczyna się ścinać od spodu, podważam delikatnie łopatką. Z mojej
strony smażenie omletu odbywa się w sposób klasyczny, mianowicie smażę
tylko z jednej strony. Zamknięcie tematu z omletem uznaję, gdy od spodu
jest lekko zrumieniony a od góry
pulchny. Omlet powinien mieć brzegi dobrze usmażone natomiast środek
lekko
ścięty. Gotowy omlet podaję złożony na pół.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz