SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków,
- 100ml mleka (ciepłe),
- 40g masła,
- 1 średnia cebula (ok.80g),
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej.
WYKONANIE
Obrane, umyte, pokrojone na kawałki ziemniaki zalewam zimną wodą, solę do smaku (wsypałam 1 łyżeczkę soli) i gotuję. W tym czasie obieram, myję i kroję w drobną kostkę cebulę, podsmażam na patelni aż się zeszkli. Zlewam wodę, dodaję masło i jeszcze gorące ziemniaki rozgniatam na purre (tłuczek/praska do ziemniaków). Wlewam ciepłe mleko, dodaję cebulę, doprawiam do smaku solą i gałką - dokładnie ubijam na gładką masę. Podaję jako dodatek do obiadu - sprawdzą się praktycznie ze wszystkim: z mięsem z pieczeni, ze sznycelkami z jajek itd....i oczywiście z surówką/buraczkami/kapustą.
MÓJ KOMENTARZ
Zostałam prywatnie poproszona przez znajomych o zamieszczanie prostych, tradycyjnych potraw - oto spełniam prośbę:) Drugim czynnikiem, który wpłynął na moją decyzję jest wnikliwe zaobserwowanie, iż dużym powodzeniem cieszą się bardzo proste z pozoru dania np.placki ziemniaczane, ziemniaki w ziołach, ziemniaki z twarogiem... i dzisiaj wprowadzam coś nowego, prostego i mega powszechnego jak PURRE Z ZIEMNIAKÓW - są naprawdę smaczne, zatem zachęcam do skorzystania z przepisu:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz