SKŁADNIKI:
- 300g płatków owsianych,
- 2 duże jajka,
- 100g masła,
- 100g cukru pudru,
- 1 łyżka naturalnego miodu,
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego.
WYKONANIE
Płatki owsiane prażę przez kilka minut na patelni - istotne, żeby nie przypalić. Masło ucieram z żółtkami, cukrem pudrem oraz miodem. Następnie ubijam pianę na sztywno po czym dodaję do masy, dodaję również płatki owsiane oraz wlewam aromat migdałowy. Całość bardzo starannie mieszam do połączenia wszystkich właściwych składników. Formuję małe kuleczki, ja podchodzę do tematu z miseczką, którą wcześniej napełniam zimną wodą i zanurzam co jakiś czas dłoń po to żeby masa nie kleiła się do dłoni. Układam na blasze wyłożonej matą silikonową (makaroniki po upieczeniu same odchodzą:)), gdybym nie miała takiej maty to wyłożyłabym papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C na ok. 20 minut do zrumienienia. Wykładam na kratkę do odparowania i wystygnięcia. Dzięki takiej metodzie makaroniki będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku:) Są bardzo smaczne i z pełnym przekonaniem polecam:)
SMACZNEGO!
Jakie śmieszne :D
OdpowiedzUsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńKatarzyno - gratuluję poczucia humoru!;)
OdpowiedzUsuńLadyss - bardzo pyszne!;)
Pozdrawiam - A.P.D.S!