(Proporcje dla 2 osób)
SKŁADNIKI:
- 370ml mleka 3,2%,
- 100g migdałów,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka rodzynek,
- 1 łyżka suszonej żurawiny,
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego (lub laska wanilii),
- imbir wg uznania (użyłam 1/3 łyżeczki),
- gałka muszkatałowa wg uznania (użyłam 1/3 łyżeczki),
- zacierka tarta lub zacierka skubana (przepis podaję niżej).
WYKONANIE
Zaczynam od sparzenia migdałów. Zalewam wrzątkiem, następnie obieram, osuszam i wrzucam do wielofunkcyjnego robota kuchennego - miksuję. Gdybym nie dysponowała taką pomocą w kuchni to wówczas bardzo drobno posiekałbym migdały nożem. Odmierzam określoną ilość mleka i zagotowuję. Zmniejszam grzanie, wsypuję zmielone migdały, rodzynki, żurawinę i gotuję przez kilka minut (ok.6 - 8 minut). Następnie doprawiam do smaku: cukier, cukier waniliowy, imbir, gałka muszkatałowa. Podaję z wcześniej przygotowaną domową zacierką:) Zupa migdałowa jest najlepsza następnego dnia. Polecam:)
ZACIERKA TARTA
SKŁADNIKI:
- 1 jajko,
- 150g mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli.
WYKONANIE
Mąkę wsypuję na stolnicę, wbijam jajko, dodaję sól i zagniatam bardzo twarde ciasto, z trudem musi uginać się pod naciskiem palca. Następnie ścieram na tarce o dużych oczkach, lekko przesypując mąką, by kluseczki nie zlepiły się, wrzucam do gotującej się, osolonej wody i gotuję od momentu wypłynięcia ok. 2 minuty. Kluseczki można również ugotować bezpośrednio w zupie.
ZACIERKA SKUBANA
SKŁADNIKI:
- 1 jajko,
- 150g maki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- ok. 80 ml wrzącej wody (dolewać stopniowo i monitorować konsystencję ciasta - użyłam 80 ml).
WYKONANIE
Mąkę wsypuję na stolnicę, wbijam jajko, dodaję sól, wlewam stopniowo wodę i wyrabiam na gęste, elastyczne ciasto. Następnie skubię palcami zgrabne kluseczki, przesypując mąką by kluseczki nie zlepiły się i dalej postępuję jak z zacierką tartą.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz