(Proporcje na ok. 70 sztuk)
SKŁADNIKI:
- 200g mąki pszennej,
- 70g ziaren sezamu,
- 70g cukru,
- 50g masła,
- 1duże jajko,
- 2 łyżki mleka,
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- szczypta soli.
DODATKOWO
- 2 łyżki mleka + 1 łyżeczka naturalnego miodu (do posmarowania ciastek).
WYKONANIE
Zaczynam od sezamu. Na rozgrzaną patelnię wysypuję ziarna sezamu i prażę przez parę minut do uzyskania złotego koloru. Zakręcam grzanie i pozostawiam do wystygnięcia. Do mąki wsypuję składniki suche tzn. cukier, sezam, proszek do pieczenia, sól - mieszam. Następnie dodaję składniki mokre: miękkie masło, mleko, aromat, wbijam jajko i wszystkie składniki zagniatam w kulę. Odrywam małe kawałki ciasta i formuję mini ślimaczki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Do osobnego naczynka wlewam mleko, miód i mieszam do połączenia się składników. Smaruję ślimaczki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170° C na ok. 15 - 20 minut do zezłocenia. się ciasteczek. Wykładam na kratkę do odparowania i wystygnięcia po czym podaję:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
sezam, pycha:)
OdpowiedzUsuń