(Proporcje na 200g ciasta)
SKŁADNIKI:
- 1 jajko,
- 150g mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli.
WYKONANIE
Mąkę wsypuję na stolnicę, wbijam jajko, dodaję sól i zagniatam bardzo
twarde ciasto, z trudem musi uginać się pod naciskiem palca. Następnie
ścieram na tarce o dużych oczkach, lekko przesypując mąką, by kluseczki
nie zlepiły się, wrzucam do gotującej się, osolonej wody i gotuję od
momentu wypłynięcia ok. 2 minuty. Kluseczki można również ugotować
bezpośrednio w zupie.
SMACZNEGO!
sobota, 18 maja 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz