sobota, 18 maja 2013

ZACIERKA TARTA

(Proporcje na 200g ciasta)

SKŁADNIKI:
- 1 jajko,
- 150g mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki soli.

WYKONANIE
Mąkę wsypuję na stolnicę, wbijam jajko, dodaję sól i zagniatam bardzo twarde ciasto, z trudem musi uginać się pod naciskiem palca. Następnie ścieram na tarce o dużych oczkach, lekko przesypując mąką, by kluseczki nie zlepiły się, wrzucam do gotującej się, osolonej wody i gotuję od momentu wypłynięcia ok. 2 minuty. Kluseczki można również ugotować bezpośrednio w zupie.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...