sobota, 11 maja 2013

KULECZKI ZIEMNIACZANE (NIE SĄ GUMOWE W ŚRODKU)

(Proporcje na ok. 55 sztuk)

SKŁADNIKI:
- 500g ziemniaków,
- 60g żółtego sera,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki bułki tartej + 5 łyżek do panierowania,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 pieprzu ziołowego,
- ok. 400 ml oleju do smażenia.

WYKONANIE
Ziemniaki obieram i gotuję w wodzie (nie dodaję soli). Przepuszczam przez maszynkę. Dodaję starty na tarce żółty ser, wsypuję mąkę, bułkę tartą (3 łyżki), wbijam jajko, doprawiam do smaku (sól + pieprz ziołowy). Formuję kuleczki (1 łyżeczka masy = 1 kuleczka ziemniaczana). Obtaczam w bułce tartej, smażę w głębokim oleju i monitoruję żeby były rumiane z każdej strony. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję jako dodatek do obiadu aczkolwiek moje dzieci traktują również kuleczki ziemniaczane jako przekąskę:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

BABKA Z NUTELLĄ

CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...