(Proporcje na ok. 55 sztuk)
SKŁADNIKI:
- 500g ziemniaków,
- 60g żółtego sera,
- 1 duże jajko,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki bułki tartej + 5 łyżek do panierowania,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 pieprzu ziołowego,
- ok. 400 ml oleju do smażenia.
WYKONANIE
Ziemniaki obieram i gotuję w wodzie (nie dodaję soli). Przepuszczam przez maszynkę. Dodaję starty na tarce żółty ser, wsypuję mąkę, bułkę tartą (3 łyżki), wbijam jajko, doprawiam do smaku (sól + pieprz ziołowy). Formuję kuleczki (1 łyżeczka masy = 1 kuleczka ziemniaczana). Obtaczam w bułce tartej, smażę w głębokim oleju i monitoruję żeby były rumiane z każdej strony. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję jako dodatek do obiadu aczkolwiek moje dzieci traktują również kuleczki ziemniaczane jako przekąskę:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz