(Proporcje na ok.12 sztuk)
SKŁADNIKI:
- 400g pieczarek,
- 100g żółtego sera,
- natka pietruszki,
- 1duże jajko,
- 3 łyżki tartej bułki,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego.
DO PANIEROWANIA
- ok.120g kaszy kukurydzianej (zamiast kaszy kukurydzianej możemy użyć bułki tartej),
- 1 duże jajko,
- olej z oliwą/olej wg uznania do smażenia.
WYKONANIE
Oczyszczone, opłukane pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach to samo czynię z żółtym serem. Starte pieczarki podsmażam na rozgrzanej patelni i przekładam do miski. Do pieczarek dodaję kolejno: starty ser, pokrojoną drobno natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą, doprawiam solą i pieprzem. Formuję podłużne krokiety (1 łyżka masy = 1 krokiet) panieruję w rozmąconym jajku następnie w kaszy kukurydzianej. Smażę na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Podaję z różnymi sosami wg uznania (np.grzybowym, koperkowym) lub podaję w duecie z barszczem.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz