(Proporcje na ok. 12 sztuk)
SKŁADNIKI:
- 500g mielonego mięsa (użyłam wieprzowo -wołowe),
- 1 sucha bułka + ok. 140 ml ciepłej wody (waga mojej bułki-60g),
- 1 duże jajko,
- 1 średnia cebula (80g),
- 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 solidna łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- olej/smalec do smażenia,
- bułka tarta do panierowania.
WYKONANIE
Na patelni podsmażam drobno pokrojoną cebulę do momentu, aż się zeszkli. Do mięsa kolejno dodaję: odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, czosnek, cebulę, wbijam jajko i doprawiam wszystkimi podanymi dodatkami smakowymi - wyrabiam na spójną mięsną masę. Formuję w dłoni okrągłe kotlety. Panieruję w bułce tartej i smażę z dwóch stron na złotobrązowy kolor (w środku muszą stracić surowość). Odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podaję z pieczonymi ziemniakami, z purre, z kuleczkami ziemniaczanymi, innymi dodatkami.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Nie ma to jak tradycja :) Kotlety mielone uwielbiam
OdpowiedzUsuń