(Proporcje na 1 kg ziemniaków)
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków (średniej wielkości, jeżeli przeznaczamy dużej wielkości - przekrawamy na pół) + zimna woda,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka papryki łagodnej,
- 1 łyżka soli morskiej,
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich (można zdecydować się na inne zioła, ja preferuję takie, które podałam).
WYKONANIE
Rozgrzewam piekarnik do 200° C. Do worka wsypuję mąkę i wszystkie właściwe przyprawy/zioła - potrząsam w celu dokładnego wymieszania. Mieszankę z worka wsypuję na talerz. Przygotowane ziemniaki (oczyszczone) zanurzam w wodzie po czym obtaczam w mieszance (b.dokładnie). WAŻNE! Ziemniaków nie obieram ze skórki. Układam na blasze i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 50 - 60 minut. Zazwyczaj nie czynię pustych przebiegów i ziemniaki są pieczone w duecie z jakąś pieczenią i tak było tym razem. Praca piekarnika skupiona była na ziemniakach jak z ogniska i szynce - przepis podam w wolnej chwili:) Aczkolwiek, jeśli ktoś uwielbia duże ilości ziemniaków to oczywiście warto podjąć się upieczenia ich samych:) Ziemniaki jak z ogniska podaję z różnymi zimnymi sosami typu : tzatziki, tatarskim, sos czosnkowy z bazylią, ziemniaki w mundurkach z twarogiem.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
uwielbiam *.*
OdpowiedzUsuńzapraszam na tortillę :)