- 600g filetu z indyka,
- 1 jajko,
- 100g mąki pszennej,
- ok.100ml mleka,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej,
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu,
- 1/3 łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka oregano,
- olej/olej z oliwą (wg uznania) do smażenia.
WYKONANIE
Z mąki, mleka, jajka, i przyprawy (sól, pieprz, curry, oregano) przygotowuję ciasto naleśnikowe. Konsystencja tego ciasta musi być gęsta. Następnie umyte, pokrojone w plastry mięso zanurzam w cieście i smażę na rozgrzanej patelni, smażę z dwóch stron na złoty kolor. Odsączam na papierowym ręczniku.
MÓJ KOMENTARZ
Tak przygotowane filety podaję w sałatce warzywnej z sosem czosnkowym aczkolwiek nie jest to warunek. Takie filety z indyka lub kurczaka można podać z pieczonymi ziemniakami, z puree ziemniaczanym, ryżem.
SMACZNEGO!
Super szybkie i pyszne danie.Polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało i dziękuję za pozostawienie komentarza:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - A.P.D.S!