(Proporcje na formę o wym. 23x35cm)
BISZKOPT MAKOWY
- 4 jajka,
- 4 łyżki wody,
- 180g cukru,
- 80g mąki pszennej,
- 80g suchego maku,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
WYKONANIE
Żółtka oddzielam od białek. Do białek dodaję wodę i ubijam mikserem (w
taki sposób jakbym coś zagarniała do siebie, w ten sposób dostaje się
powietrze - masa robi się pulchniejsza, sztywniejsza). Następnie dodaję
cukier kontynuując ubijanie, gdy cukier będzie roztarty, dodaję żółtka.
Na samym końcu wsypuję stopniowo przesianą mąkę pszenną z suchym makiem i proszkiem do
pieczenia. W tym momencie należy przerwać pracę miksera lub na małych
obrotach delikatnie wymieszać. Wylewam
do przygotowanej formy i wstawiam do średnio nagrzanego piekarnika na 30
- 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem.
DODATKOWE SKŁADNIKI
- mus jabłkowy (słoiczek ok. 280ml),
- jogurt naturalny (500ml),
- 2 galaretki o smaku morelowym (np.WINIARY) + 250ml gorącej wody.
BUDOWA PLACKA
Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie (250ml) i pozostawiam do lekkiego stężenia. Mus jabłkowy wykładam na biszkopt makowy (zimny) i równomiernie rozprowadzam po całej powierzchni ciasta. Następnie łączę jogurt naturalny z galaretkami i wylewam masę na mus jabłkowy. Wstawiam do lodówki na ok. 60 minut do całkowitego stężenia masy jogurtowo - morelowej.
MÓJ KOMENTARZ
Ciasto powstało z potrzeby chwili, mając wiele pomysłów na przygotowanie czegoś słodkiego postawiłam na coś szybkiego, bezpretensjonalnego. Spontaniczne połączenie trzech smaków okazało się bardzo wyróżniające, mak, mus jabłkowy oraz masa jogurtowo - morelowa są świetnie za sobą skomponowane pod względem smaków. Zatem z pełnym przekonaniem polecam:)
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
BABKA Z NUTELLĄ
CZEKOLADOWA, LEKKO WILGOTNA I DO TEGO PUSZYSTA TAKA WŁAŚNIE JEST BABKA Z NUTELLĄ. DOSKONAŁA NA WSZELKIE OKAZJE A PROSTOTĄ WYKONANIA I OBŁĘD...
-
SKŁADNIKI: - 700g słoniny (dostałam już przygotowaną do bezpośredniego wrzucenia do garnka - czyli zmieloną), - opcjonalnie: sól do smaku ...
-
POTRAWKA - DLA WIELU Z NAS SMAK DZIECIŃSTWA. PAMIĘTAM CZASY GDY ZBIERAŁA SIĘ W NASZYM DOMU CAŁA RODZINA BO JAK POTRAWKA TO TYLKO U MOJEJ MA...
-
SKŁADNIKI: - 4 całe jajka, - 1szkl.cukru (poj.250ml), - 1 kostka dobrego jakościowo masła, - 1 kostka margaryny (używam palmy z murzynki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz